Een dagje welness/sauna als HSP

Een dagje welness/sauna als HSP

Bankje sauna met daarop handdoeken en een teiltje

Tijdens één van de workshops van energetisch therapeut Marjolein de Vries* waar ik heen was, vroeg ik me eens af hoe zij het volhoud om zich vijf dagen per week in te zetten voor andere mensen, en daarbij zo opgewekt en energiek te blijven. Alsof ze mijn vraag aanvoelde, vertelde ze dat ze na een werkdag altijd naar de sauna gaat om zich te ontdoen van alle energieën van anderen en zo weer op te kunnen laden.

Wens
Al een tijdje wilde ik graag een dagje welness doen, maar het kwam er steeds niet van. Ik had het er regelmatig over met verschillende vriendinnen, maar wilde het nu weleens ten uitvoer brengen. Ik vroeg mijn vriendinnetje Anouk mee en zij was direct enthousiast. Ze was al vaker een dagje welness geweest. Wel stond ze erop dat we dan naar de Zwaluwhoeve in Hierden zouden gaan. Eerlijk gezegd hoefde die lange reis van mij niet zo. We moesten 2 uur reizen heen en weer terug. Anouk verzekerde mij dat het het waard zou zijn.

Kort een beeld van de faciliteiten
Eenmaal aangekomen gingen we ons omkleden en het was echt groot, zoveel keus. Ik wist niet eens waar we moesten beginnen.
Er is een kruidenbad (mijn favoriet!), een dompelbad, een verwarmd buitenzwembad en er zijn veel verschillende sauna’s. Ook zijn er veel behandelingen los te verkrijgen zoals gezichtsbehandelingen en massages. Die massage wilde ik eerst niet doen omdat ik het erg duur vond, maar ik ben blij dat ik het wel gedaan heb. Het was heerlijk relaxt.

Drukte
Anouk en ik houden niet zo van drukte, daarom gingen we bewust op een doordeweekse dag. Het was nu gelukkig niet zo druk dus we konden overal heen waar we wilden zonder dat je heel dicht op elkaar zat.
We hadden zelfs een keer een kleine buitensauna voor ons zelf, we gingen lekker languit op de bank liggen met onze ogen dicht, en bespraken tussendoor onze issues. Hoewel ik wel dacht wat zijn ze eigenlijk klein, moet je eens even kijken hoe rijk we eigenlijk zijn dat we hier nu zijn.

Foto: met Anouk

Tips voor de HSP’er
Waar moet je op letten als je (voor de eerste keer) een dagje welness wilt gaan doen als HSP?
Zorg dat je op een rustige dag gaat. Anders kan het zijn dat je je niet prettig voelt vanwege prikkels/energieën van anderen. Mocht het toch op sommige plekken druk zijn, zorg er dan voor dat je dicht bij jezelf blijft en je goed afsluit bijvoorbeeld door je op je eigen lichaam te focussen en die te voelen. Je kan er ook voor kiezen om op die plekken later terug te komen, het varieert erg in drukte bij de verschillende sauna’s.
Wil je trouwens graag een dagje naar de sauna maar laat je financiële situatie dat niet toe, houd de kortingsacties dan in de gaten. De Zwaluwhoeve heeft nu een actie dat de entree de helft van de prijs is.

Kwetsbaarheid
Ik had het er in mijn vorige blog al over dat doelen niet zo groot hoeven te zijn. https://www.hspsamen.com/blog/leven-in-het-nu-en-genieten-van-het-moment/
Soms heb ik er zelf ook een handje van om meteen voor het hoogste doel te willen gaan. Wat er soms voor zorgt dat ik het dan blijf uitstellen. Zo ook nu, ik zou eerst met een andere vriendin een dagje naar de sauna gaan. Zij gaat altijd naakt, dat was wel een drempel voor mij om over heen te stappen. Niet vanwege onzekerheid, maar omdat ik me dan erg kwetsbaar zou voelen en bang was dat ik daardoor de energieën van anderen nog sneller zou gaan overnemen.
Daarnaast denk ik dat ik het nogal shocking had gevonden, nog nooit naar de welness geweest en dan meteen iedereen bloot. Nu ik een keer naar de welness ben geweest, zou de stap om het wel een keer te doen minder groot zijn. Ik voel het vanzelf aan als ik dat eventueel zou willen.

Heerlijk, zo’n dagje welness
Ik snap coach Marjolein nu waarom een dagje welness goed is voor je als hoogsensitief persoon. Ik was een beetje gestresst, maar ik was zo zen daarna. In de sauna kan je alle prikkels en emoties er letterlijk ‘uitzweten’ en weer tot je eigen kern komen.
Het was heerlijk om in een warm kruidenbad te liggen en alleen maar te ‘zijn,’ te genieten van het warme water en de lekkere geur. Ik ben nu echt blij met mijn hoogsensitiviteit, dat ik zo intens kan genieten van alles.

Enthousiast
Dankjewel Zwaluwhoeve, voor deze heerlijk ontspannende dag. Ik heb weer hernieuwde energie!
Kan jij als HSP ook zo intens genieten van een dagje welness en voel je je daarna ook weer opgeladen?

*Site van energetisch therapeut Marjolein: http://www.praktijkmarjoleindevries.nl/
**Site van de Zwaluwhoeve: http://www.zwaluwhoeve.nl/

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *