Factoren die van invloed zijn op een HSP

Factoren die van invloed zijn op een HSP

Iemand die hoogsensitief is, heeft een veel gevoeliger zenuwstelsel vergeleken met een normaal persoon. Even ter voorstelling: een normaal persoon heeft 1 of 2 ‘antennes’ waarmee hij de prikkels waarneemt en verwerkt, bij een hoogsensitief persoon zijn dit er wel 20. Alles komt harder binnen en er is meer tijd nodig om alle indrukken en prikkels te verwerken. Er zijn verschillende factoren wat (sterk) van invloed kan zijn bij een hoogsensitief persoon.

Voeding
Bij ongezond eten kan je je zeker als hoogsensitief persoon heel erg moe of juist heel erg hyperactief voelen na het eten daarvan.
Ik ben me hier sinds kort pas meer van bewust en probeer dit meer te integreren in mijn dagelijks leven in de zin van vaker gezond koken en meer fruit eten. Af en toe kies ik er wel voor om wat zoets te eten, ik weet dat ik daarna erg moe zal zijn. Vaak doe ik dat dan in de avond, zodat ik er het minste last van ervaar.
Je kunt ook extra last ervaren van te laat eten wat je uit balans kan brengen.

Alcohol en cafeïne
Doordat het zenuwstelsel veel gevoeliger is voor alles, kan het gebruik van alcohol of cafeïne snel worden gemerkt.
Ik merk zelf na een paar slokjes wijn al dat ik heb gedronken, ik voel me dan helemaal slapjes worden en licht in mijn hoofd. Op zich kan dat soms fijn zijn, alleen de dag erna heb ik van één drankje al een kater. Na één bakje koffie kan ik me soms helemaal opgejaagd voelen en het heb ik het gevoel alsof mijn hart sneller klopt.
Ik kies er daarom bewust voor om maar heel af en toe deze dingen te nemen. Ik vind het het vaak niet waard om me de uren (cafeïne) of dagen (alcohol) erna uit balans te voelen.

Slaap
Het is natuurlijk voor elk mens belangrijk om goed te slapen. Zeker ook voor een hoogsensitief persoon. Als je te weinig slaapt en dus niet uitgerust bent, ben je extra toegankelijk voor allerlei prikkels en negatieve emoties van anderen. Je kunt je dan moeilijker afsluiten en door iets kleins kun je al uit balans of zelfs overprikkeld raken.

Anticonceptie
Hormonen die in diverse anticonceptie zoals de pil zitten kunnen ook een grote invloed op het gestel hebben. Ze kunnen onder andere voor stemmingswisselingen zorgen.
Een koperspiraaltje (zonder hormonen) is ook niet altijd een optie, omdat dit onnatuurlijk aan kan voelen in je lichaam waardoor je je ook niet jezelf voelt. Het reguliere circuit is van mening dat een koperspiraal geen invloed op de stemming heeft omdat er geen hormonen in zitten. Ik denk er anders over, ik voelde me wel degelijk down en niet mezelf bij de koperspiraal. Toen ik ging googlen kwam ik op Engelse websites ook reacties tegen van vrouwen die hetzelfde ervaarden. Ik heb de koperspiraal laten verwijderen en voel me sindsdien weer mezelf.
Een natuurlijk alternatief is de Lady Comp, dit is een apparaatje waarmee je dagelijks je temperatuur kan meten en waarbij het apparaat aan de hand van je temperatuur bepaalt of je die dag onbeschermd kunt vrijen. Ik hoor hier wisselende ervaringen over, wellicht ga ik me er nog eens in verdiepen.

Overige medicatie
Naast de anticonceptiepil is er ook veel kans dat je bijwerkingen van andere medicatie zult hebben (bijvoorbeeld een antibioticakuur). Hoogsensitieve mensen zullen sneller bijwerkingen ervaren doordat ze elke verandering in hun lichaam zo intens waarnemen. Dit is hoe ik er over denk, ik kon hier helaas geen wetenschappelijke artikelen over vinden.

Pijn
Doordat alles intenser wordt opgenomen, kun je ook pijn intenser ervaren. Dat kan voor andere mensen soms overkomen als aanstellen. Ik vind het een logische conclusie dat je als hoogsensitief persoon ook meer last hebt van pijn, doordat je zenuwstelsel nu eenmaal anders werkt.

Temperatuurswisselingen
Hoogsensitieve mensen kunnen last ervaren van snel veranderend weer. Ik heb bijvoorbeeld veel last van mijn gewrichten bij kou. Verder raak ik snel uit balans of zelfs ziek. Het is wel iets minder dan vroeger doordat ik nu bewust leef en aan mijn weerstand werk.

Geluiden, fel licht, smaak en geur
Dit kan ook allemaal intenser worden waargenomen, waardoor het meer energie kost. Ik kies er zelf voor om me soms af te sluiten indien ik er last van heb. Openbaar vervoer is bijvoorbeeld echt een belasting voor me in de spits, ik draag dan oordopjes. En ik ga dan goed ‘aarden,’ waardoor ik de prikkels beter aan kan. Dit is een soort meditatieoefening waarbij je gefocust bent op je voeten, waardoor je meer in je lichaam gaat zitten in plaats van in je hoofd.
Soms kan het ook juist fijn zijn om dingen intenser te kunnen ervaren. Bijvoorbeeld de geur van schoon beddengoed wat helemaal tot je door kan dringen en waar je dan ineens een geluksmomentje door ervaart.

Kleding
Bepaalde kleding of merkjes in kleding kunnen irriteren of gaan jeuken. Dit kun je makkelijk oplossen door de merkjes uit de kleding te knippen en alleen stoffen te dragen die fijn aanvoelen.

Emoties van anderen
Ik denk dat elk hoogsensitief persoon wel zal herkennen dat je snel aanvoelt hoe iemand zich voelt, of dat als je een ruimte binnenkomt dat je de sfeer kunt aanvoelen.
Het kan soms lastig zijn, doordat je de emoties kunt gaan overnemen. Je kunt je soms ten onrechte slecht kunt gaan voelen, terwijl het dan niet van jezelf is, maar van een ander.
Het helpt mij om elke dag goed te aarden, de emotie terug te kaatsen door middel van visualisatie, en door aan het einde van de dag te douchen en alle indrukken letterlijk van me af te spoelen.

Vervelende opmerkingen
Als iemand wat vervelends tegen je zegt, kan dit enorm hard binnen komen. Je kunt hier erg verdrietig of zelfs emotioneel van worden.
Bij mij is het afhankelijk van mijn stemming hoe erg ik dit opneem, maar meestal komen dingen wel hard binnen. Wat kan helpen is een groot wit goud licht te visualiseren om jezelf heen. Dat is jouw cocon, en je laat de vervelende dingen niet binnen komen. Dit vergt wel enige oefening.
Ik heb ook mijn gedachtepatroon veranderd. Voorheen kon ik helemaal uit balans raken als iemand wat vervelends zei en tastte het mijn zelfbeeld aan. Nu laat ik de opmerking bij de persoon. Daarbij is het slechts één mening, en de waarheid van die persoon. Het ís niet altijd de waarheid.