Het missen van een ex als hoogsensitief persoon

Het missen van een ex als hoogsensitief persoon

Gebroken hart

Afgelopen tijd was ik erg bezig met een ex. Die relatie is jaren terug stuk gelopen. “Hoe kan het nu allemaal dat het is misgelopen? Ik heb destijds de verkeerde keuze gemaakt” zijn gedachten die door mijn hoofd gingen.

Hoe gaan anderen hier mee om?

Dit deed mij denken aan de situatie van een vriend van me, H. Ik wist dat hij ook een lange relatie had gehad een tijd terug en dat hij daar ook nog met een warm gevoel op terug kijkt. Ik vroeg me af hoe hij hier mee omgaat.

“Daar heb ik niet echt een antwoord op. Ik zal er nooit 100 procent overheen komen, omdat ze een heel belangrijk deel uit mijn leven was. Op een gegeven moment heb je gewoon je eigen leven en ga je verder” zei H. “Maar dat is toch kut dat je er nooit overheen komt?” vroeg ik. “Waarom moet dat kut zijn? Als je kat dood gaat ben je haar na een paar jaar toch ook niet vergeten? Ik denk dat je nu aan het relativeren bent, en terug kijkt naar dingen en dan denkt hee, dat mis ik nu in mijn leven. Maar dat betekend niet dat die ex het voor jou is. Je hebt slechts nog niemand ontmoet die jou datzelfde gevoel weer geeft” zei H.

Inzichten

Dit gesprek hielp mij erg om in te zien dat het niet gek is dat ik nog weleens aan mijn ex denk. Dat ik niet persé hem mis, maar iemand die mij dat zelfde gevoel geeft.

Ook is het een typisch HSP trekje, moeite met afscheid nemen. Doordat je dingen intens ervaart is het lastig iets snel een plek te geven. Je hoofd draait vaak nog overuren. Natuurlijk hebben ook niet HSP’ers hier last van. Het is namelijk ook een stukje controle. Toen wist je hoe de situatie was, wat je had. Nu is dat onzeker en heb je er geen grip op.

Het liefst willen we weten hoe de toekomst eruit ziet en hebben we een aantal dingen in ons hoofd wat er in dat plaatje hoort. Bijvoorbeeld dus een relatie. Maar juist als er zo de nadruk op ligt, vind je het niet. Loslaten is de sleutel volgens een aantal mensen die ik hierover sprak. Makkelijker gezegd dan gedaan. Dit lukt mij de ene keer beter dan de andere keer. Wat mij helpt is om vooral stil te staan wat ik allemaal wel heb en mijn leven zelf zo leuk mogelijk te maken. Want een relatie is slechts een aanvulling, en geen invulling.