Het overwinnen van mijn angsten: deel 1

Het overwinnen van mijn angsten: deel 1

Meisje op rots

Al zo lang ik mij kan herinneren, heb ik angsten voor van alles en nog wat; voornamelijk sociale angst. Vroeger was ik soms bang om naar school te gaan, en in mijn volwassen leven zijn er tijden geweest dat ik zo slecht in mijn vel zat, dat het zelfs een overwinning was als ik het had aangedurfd om een wandeling te maken. Als ik maar niemand tegen kom dacht ik dan. Soms voelde het alsof de hele wereld me overweldigde. Ik bleef het liefst in mijn huis, lekker veilig en alles bekend. Je kunt je voorstellen dat je dan in een neerwaartse spiraal terecht komt.

Op een gegeven moment besloot ik: dit wil ik niet meer! Ik wil niet dat mijn leven zo beperkt wordt door allerlei angsten, welke vaak niet eens reëel zijn. De enige manier om angst te overwinnen, is door het aan te gaan. Een half jaar terug ben ik daarmee begonnen. Het begon met kleine dingentjes, zoals telefoontjes plegen in het kader van mijn re-integratie. De stapjes werden steeds groter en nu durf ik bijvoorbeeld zelfs onbekende mensen aan te spreken zonder dat ik het eng vind. Ik vind het nu zelfs superleuk om nieuwe mensen te leren kennen.

Ik heb ondervonden dat mijn kwaliteit van leven enorm is toegenomen door veel van deze angsten te doorbreken. Toch zijn er altijd wat hardnekkige angsten wat lastig is om vanaf te komen. Ik wil uiteindelijk een angstvrij leven, dus ook de hardnekkige angsten moeten er aan geloven. Once you become fearless, life become limitless las ik ergens. Dit vond ik zo mooi en is zo waar.

Ik heb begin van het jaar een soort moodboard gemaakt met dingen die ik dit jaar wil doen of bereiken. Het moodboard hangt op een centrale plek in huis, dus ik zie hem regelmatig. Ik moet zeggen dat het me erg motiveert. Ik heb al best een aantal dingen ervan gedaan, maar bepaalde dingen (angsten) schoof ik voor me uit.

Nu stuurde het universum een gelegenheid om de angsten aan te gaan, het was aan mij om dit aan te pakken of aan mij voorbij te laten gaan. Het moment is gekomen om het te doen dacht ik, ik heb vertrouwen in mezelf.

Weekendje weg

Ik ben al jaren niet op vakantie of een weekendje weg geweest. Achteraf gezien schoof ik dit ook steeds voor me uit en maakte ik er dus ook geen prioriteit van. Ik had het geld er niet voor, kon het niet combineren met mijn werk vanwege mijn energie en ik wist niet met wie ik moest gaan. Altijd was er wel een excuus om het niet te doen. Laat het nu zo zijn dat er twee activiteiten waren in Den Haag die ik graag wilde doen, allebei op een andere dag. Ik besloot het te combineren en boekte een hotel. Het voelde goed om stappen te gaan zetten.

Het is zover; Face your fears @ Wondermeisjes

Vrijdagmiddag ging ik op weg naar Den Haag met de trein en de tram op naar mijn eerste activiteit. Ik ben naar het allereerste event van Wondermeisjes* gegaan. Dit was een event waar je met andere vrouwen ervaringen kunt delen en tips kunt uitwisselen. Het thema was face your fears, toepasselijk. Ik vond het niet eng om hier heen te gaan, omdat ik nu regelmatig alleen op nieuwe dingen af ga met onbekende mensen. Ik had er veel zin in. Het was erg leuk en mooi om met andere leeftijdsgenoten over angst te praten en tips uit te wisselen. Wel bleek het in het Engels te zijn, ik wist van te voren dat dit kon gebeuren. Ik vond het spannend om Engels te praten omdat mijn Engels niet zo goed is. Ik heb het toch gedaan, en het voelde goed om het gewoon aan te gaan.

Sfeerimpressie wondermeisjes1   

Wondermeisjes 4

Hotel

Daarna ging ik op weg naar mijn hotel in Scheveningen met de tram. Een meisje die ik heb leren kennen op de Wondermeisjesavond vroeg nog of ik een lift wilde, superlief, maar ik voelde dat ik dit alleen moest doen. Ik vond het toch wel spannend, omdat ik dit al in geen jaren heb gedaan en nu ging ik het ook nog eens alleen doen. Hoe zou dat allemaal gaan met inchecken, zou het wel goed gaan, etc. Uiteindelijk ging het allemaal goed en was het leuk om te merken dat ik dit allemaal zelf kan. Ik had een kamer met bad geboekt en ging voor ik ging slapen nog heerlijk een uur in bad.

Hotelkamer 

Alleen ergens lunchen

De dag erna had ik lekker uitgeslapen en ging ik weer in bad, nu ik er één tot mijn beschikking had, wilde ik er gebruik van maken ook. Na het uitchecken ging ik lekker uitwaaien op het strand in Scheveningen. Daarna ging ik ergens alleen brunchen, dat vond ik toch wel spannend. Ik had zin in een broodplankje en dacht, is dit niet raar om dit alleen te bestellen? Fuck it, ik doe het gewoon dacht ik. Ik deed het en ja, er keken mensen. Maar je weet niet wat ze denken, en al vinden ze het raar, maakt het helemaal niet uit. Als ik maar oké ben met mijn keuzes.

Ik moet eerlijk zeggen dat het nog niet helemaal comfortabel was. Ik heb eerder alleen ergens wat gedronken, die eerste keer vond ik erg ongemakkelijk, de tweede keer niet meer. Misschien is het met dit ook wel oefening baart kunst.

Lunchen in Scheveningen

Spinnenangst overwinnen

Na de lunch was het tijd om mijn ergste angst te overwinnen: Mijn spinnenangst te lijf gaan door middel van exposure! Vlogs hierover volgen.

Evaluatie

Daarna was mijn weekend helaas alweer voorbij. Ik ging nog kijken of ik het nog met een nachtje kon verlengen, ik wilde nog niet haar huis. Helaas waren de last minute hotelkamers erg duur, dus besloot ik dit toch niet te doen. Dit heeft mij wel doen realiseren dat ik zeker nog een keertje een weekendje alleen weg wil. Het was een geslaagd experiment en ik ben trots op mezelf dat ik al deze dingen ben aangegaan.

In een volgende blog zal ik tips geven welke gedachten en stappen je kunnen helpen om je angsten aan te gaan.

 

*Website van Wondermeisjes: http://www.wondermeisjes.nl/

 

2 reacties

 1. Esther schreef:

  Wauw, ik had niet verwacht dat ik iemand van mijn leeftijd zou tegenkomen die er zo openlijk over schrijft. Ik vind het echt super tof dat je dit doet! Fijn om te lezen dat er toch ook andere mensen zijn van mijn leeftijd die het zo ervaren. 🙂

  • Susanne Schouten schreef:

   Hoi Esther,

   Dankjewel voor je reactie! Goed om te horen dat je er herkenning in vind, het is fijn om te weten dat je niet de enige bent. Mocht je behoefte hebben aan contact met andere HSP’ers in real life, 3 mei 2019 is er weer een HSP meeting. Ik zou het leuk vinden om je daar te ontmoeten!

   Hartelijke groet, Susanne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *