Het overwinnen van mijn angsten: deel 2

Het overwinnen van mijn angsten: deel 2

Meisje op rots

Zie bijgevoegde link voor deel 1. https://www.hspsamen.com/blog/het-overwinnen-van-mijn-angsten/

In dit tweede deel zal ik voornamelijk op de achtergrond van angst in gaan en je waardevolle tips geven hoe je je angsten kunt overwinnen en uiteindelijk een angstvrij leven kunt leiden!

Definitie

Angst is reactie mentale en fysieke reactie op een gebeurtenis. Het heeft een natuurlijke en belangrijke functie. Wanneer er iets gevaarlijks gebeurd, zorgt angst ervoor dat het lichaam in actie komt. Even een voorbeeld: Stel je komt op vakantie een tijger tegen, dan zorgt je angst ervoor dat je snel wegvlucht. Dit is een hele normale, reële reactie. Alleen wanneer je van een tijger op een afbeelding dusdanig in paniek raakt, is er sprake van een irreële angst. Er kan tenslotte niks gebeuren.

Symptomen

Angst kan zich op verschillende manieren uiten. Je kunt bijvoorbeeld hartkloppingen krijgen, gaan zweten of trillen of erg duizelig worden. Hierboven schreef ik over de nuttige reactie van angst. Als je echter zó bang ben kan het ook gebeuren dat je juist helemaal dichtklapt bij de desbetreffende gebeurtenis.

Tips voorafgaand aan de confrontatie met je angst

Omarm je angst
Allereerst, accepteer dat je angst er is. Als je je er tegen verzet wordt het alleen maar groter. Ervaar de gevoelens die het bij je oproept als je alleen al aan de angst denkt, en omarm deze.

Wat wil jij bereiken?
We kunnen dingen allemaal heel goed bedenken, maar door het op te schrijven en het voor je te zien, wordt het ineens echt en zie je in dat het vaak een irreële angst is. Schrijf het volgende op:

  • Wat is je angst?
  • Is het een reële of een irreële angst? Natuurlijk voelt het voor jou altijd als een reële angst, kijk daarom naar de feiten.
  • Waarom beperkt deze angst jou?
  • Wat zou er veranderen in jouw leven als je deze angst niet meer zou hebben?

Je kunt dit daarna ook ergens ophangen in je huis zodat je dit dagelijks ziet. Dit heeft een bepaalde werking op je mind. En zorgt ervoor dat je bewust bent van jouw patroon waardoor je op een bepaald moment in gaat zien dat je er iets aan wilt doen en ook gáát doen.

Alles op zijn tijd
Stel niet te hoge doelen, als je meerdere angsten hebt stel dan niet als doel dat je dit allemaal snel overwonnen wilt hebben. Doe het stap voor stap. Daarnaast als je alles tegelijk wilt aanpakken, kan het ook uiteindelijk weer een reden zijn om het uit te stellen omdat die eerste stap dan veel te groot is.

Tips tijdens de confrontatie met je angst

Heb je besloten dat je je angst onder ogen gaat komen? Superknap van je! Er zijn een aantal tools die je kunt toepassen, allemaal gericht op mindset.

Bedenk dat een beetje spanning soms ook gezond is en er voor zorgt dat je beter presteert.

Zeg tegen jezelf dat je het kan, jij gaat deze angst overwinnen, jij gaat hem gewoon rocken!! Zeg dit hardop. Of je het nu gelooft of niet. Alles wat je aandacht geeft groeit namelijk. Doe het maar eens, je zult na een aantal keer oefening merken dat dit echt zo is.

Realiseer je dat het moment weer voorbij gaat. Dit vond ik zelf een hele waardevolle tip, die kreeg ik op de Face your fears avond van Wondermeisjes. Zie de website voor meer informatie. http://www.wondermeisjes.nl

Relativeer de dingen. Dit is niet persé positieve energie, maar als niks helpt vergelijk ik mijn situatie weleens met anderen die het veel slechter hebben. Dan bedenk ik mij dat het zo erg allemaal nog niet is mijn angst.

Accepteer wederom de emoties die op komen tijdens je angst. Laatst hoorde ik van een therapeut dat de ergste angst slechts 7 seconden duurt. Veel mensen vinden de angst daarvoor al zo erg dat ze stoppen als ze op 90% van de angst zitten. De angst wordt dus uiteindelijk niet doorbreken. Dit wist ik echt niet.
Als ik naar mijn eigen ervaringen kijk ervaar ik niet dat het slechts 7 seconden duurt. De angst voorafgaand aan het moment ervaar ik ook als dusdanig heftig dat ik dat ook mee vind tellen. Ik zou dus zeggen ga uit van 10 a 20 minuten maximaal, dat kan je handelen. Bedenk jezelf dat je niet dood gaat.

Bedenk dat je leven straks weer een stukje mooier is geworden door deze angst te doorbreken en dat je heel trots kan zijn op jezelf!

Realiseer je hoe groter de angst, hoe groter het geluksmomentje daarna. Dat is het grote voordeel van hoogsensitief zijn vind ik. Naast negatieve emoties die je sterker ervaart, ervaar je ook de positieve heel sterk. Hou je dus vast aan dat mooie geluksmomentje die je krijgt na het overwinnen van de angst. Die kan nog dagen op je door kan werken!

Persoonlijk voorbeeld

Afgelopen donderdag heb ik een pitch (korte presentatie over mezelf) gehouden voor twintig werkgevers. Natuurlijk is het hoofddoel van zo’n pitch werkzoekenden en werkgevers met elkaar verbinden. Voor mij was dit het ook, maar daarnaast had het ook een persoonlijk hoofddoel: mezelf durven presenteren voor een groep.

Vroeger had ik nooit durven denken dat ik dit zou aandurven. Bij het idee dat ik een presentatie moest gaan geven, kreeg ik al hartkloppingen. Nu ik mijn eigen tips toe pas, merk ik dat ik zelfs voor de ergste angsten, mínder angst heb. Als je deze tips meerdere keren hebt toegepast bij een angst, zul je zelfs de dagen voorafgaand aan de angst minder tot niet piekert.

Natuurlijk was ik op het moment zelf gespannen, trilde ik een beetje en kreeg ik het erg warm. Nu ik al veel heb overwonnen, vond ik deze angstgevoelens zelfs fijn. Want zoals ik eerder schreef, ik weet dat het geluksgevoel daarna zo groot is. Check de foto na het overwinnen van deze angst:

Susanne Schouten  

Bedenk je dat je jouw mindset niet in een dag veranderd, blijf ze voor jezelf herhalen en ermee oefenen. Toen ik in het beginproces zat baalde ik dat alles niet snel genoeg ging. ‘Het helpt niet!’ zei ik tegen mijn toenmalige coach Monique.* Ze gaf aan dat je een nieuwe taal ook niet in een dag leert, gun jezelf dus de tijd.

Ik hoop dat je wat aan de tips hebt gehad, want uiteindelijk een leven zonder angst, dat zou toch een veel mooier leven zijn?

 

*Website van Monique Kouwenberg: http://www.psychoadvies.nl/wie-zijn-wij.html

**Bron definitie angst: http://www.angst.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *