Het overwinnen van mijn spinnenangst met exposure

Het overwinnen van mijn spinnenangst met exposure

takjes met spinnenweb

Zo lang ik mij kan herinneren ben ik bang voor spinnen. Eigenlijk een ongegronde angst, zeker die kleine spinnen in Nederland doen helemaal niks. Nu ik bezig ben met angsten overwinnen wilde ik mijn spinnenangst ook graag overwinnen. Het stond al een tijdje op mijn lijstje, maar ik wist niet of ik het echt zou durven.

De organisatie

Een paar maanden terug had ik de Vogelspinnen Vereniging Nederland benaderd om te kijken of zij wat voor mij konden betekenen. Via hen sprak ik Gijsbert Kortekaas*, hij gaf aan dat hij vaker mensen begeleid met spinnenangst door middel van exposure (confrontatie met de angst). Het kwam wel erg dichtbij nu, en ik liet het voor wat het was. Echter dacht ik er nog wel veel aan dat ik die angst wilde overwinnen. Ik had eerst nog allerlei excuses voor mezelf om het niet te doen, onder andere de reisafstand (het is in Den Haag). Nu kon ik het combineren met wat anders en twee vliegen in één klap slaan. Alsof het zo moest zijn. Ik besloot Gijsbert nogmaals te mailen dat ik het zou gaan doen. Hij gaf aan dat hij het een moedige stap vond, en we spraken 14 april af.

Wil je weten wat ik nog meer heb gedaan tijdens mijn weekend Den Haag? Zie blog: https://www.hspsamen.com/blog/het-overwinnen-van-mijn-angsten/

Het moment vlak voor de confrontatie

Ik had het enorm druk met afspraken omtrent werk, waardoor ik er nog niet zo mee bezig was dat ik het echt zou gaan doen. Op de dag zelf begon het besef pas een beetje te komen. Zie mijn filmpje hieronder hoe ik me voelde een uur van tevoren.

Het moment van de confrontatie

Vanaf Scheveningen, waar mijn hotel was, ging ik op weg met de tram naar Den Haag. Ik belde aan bij Gijsbert en werd hartelijk door hem en zijn vrouw ontvangen. Ook hebben ze katten waarvan er een aantal kwamen knuffelen. Na wat praten over koetjes en kalfjes gingen we het hebben over het ontstaan van mijn angst. Daarna kreeg ik uitgebreide uitleg over de spin, wat wel iets van mijn angst weg nam. Daarna was het moment dat Gijsbert de spin ging halen. Ik had verwacht dat ik zou gaan huilen bij het alleen al zien van de spin, dat viel mee. Wel vond ik het erg eng als hij ging lopen. Ik had bedacht om de spin op mijn hand te doen met een handschoen aan, Gijsbert kreeg me zover om het zonder handschoen te doen. Het ging boven verwachting goed, ik had alleen soms wat gil en schrikmomentjes. Zie filmpjes.

Gijsbert Kortekaas

Filmpje één, nog erg onwennig

Filmpje 2, al wat meer op mijn gemak. Niet schrikken bij 01.03!

Het moment vlak daarna

Wauw, ik heb het gewoon gedaan! Ik kon het bijna niet geloven. Daarna ging ik nog even mee naar de spinnenkelder, Gijsbert heeft meer dan 400 vogelspinnen. Ondanks dat ik net die spin op mijn hand had gehad, vond ik het wel creepy om er zoveel bij elkaar te zien en ook spinnen te zien die nog veel groter waren dan die ik op mijn hand had gehad. Ik vond het ook weer even eng om dezelfde spin weer op mijn hand te hebben in de spinnenkelder. Eerst was ik nog niet zo trots op mezelf. Dit was omdat ik zag dat er nog grotere spinnen waren en dat durfde ik echt niet aan, toch de angst dat de spin dan ineens megasnel gaat lopen en in mijn nek terecht komt ofzo.

De twee dagen erna

Ik zie nu in dat ik heel trots op mezelf mag zijn dat ik het heb aangedurfd! En ik veroordeel mezelf niet meer dat ik het niet met een nog grotere spin heb aangedurfd. Nu ik de filmpjes terugzie vind ik deze ook al best huge, haha. Tijdens de confrontatie met de spin liet ik vrij weinig emotie zien (wat ik niet had verwacht). De dag erna merkte ik toch wel dat het me veel deed, ik dacht er veel over na. Vandaag moest ik een beetje huilen, maar dat is juist goed. Met huilen kunnen de emoties je systeem verlaten en kan je je daarna vervolgens weer in balans voelen.

Evaluatie

Als ik het over mocht doen, zou ik het zeker weer doen. Ik heb het idee dat ik nu veel minder bang ben voor spinnen. Gijsbert gaf me het lichaam van een spin mee als aandenken (van de vervelling, spinnen schijnen te vervellen, wist ik niet). Het lichaam van de vervelling kon ik nu zelfs oppakken zonder dat ik bang was. Als ik nu een spin tegen kom in huis, denk ik dat ik veel minder bang zal zijn. Ik zou Gijsbert zeker aanraden, naast dat hij alles van spinnen af weet en hier een grote passie voor heeft, heeft hij ook ervaring in het begeleiden van mensen met angst. Als je echt superbang bent, zou ik je de spinnenkelder alleen niet aanraden; dat is echt een wereld op zich.

Ik ben benieuwd of jij bang bent voor spinnen en of je er graag vanaf zou willen komen door middel van exposure. Laat het me weten in de reacties!

 

*Website van Gijsbert Kortekaas: http://www.eightlegged.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *