Het zwarte monster is terug

Het zwarte monster is terug

Vrouw met paraplu in het bos

Het zwarte monster. Iedereen die een depressie heeft gehad begrijpt meteen wat ik bedoel (zie https://www.youtube.com/watch?v=93yhci0mjqM). Ik was zo blij dat ik het zwarte monster al een tijd niet ontmoet had. Echter door een aantal gebeurtenissen keerde hij sluimerend terug in mijn leven..

Het laatste jaar ging eigenlijk erg goed, ik had dingen in mijn leven weer op de rit. Voornamelijk was ik erg trots dat ik weer een baan had gevonden volgens de voorwaarden die ik aan kan. Ik werkte als verpleegkundige in de thuiszorg in een zelfsturend team. Dat begon heel goed, rustig aan uren opbouwen. Mijn einddoel was twintig uur per week werken, maar dan wel maximaal drie ochtenden in de zorg en de rest administratie.
Er was er veel gaande in het team wat meer op de voorgrond kwam naarmate de tijd verstreek. Dingen werden persoonlijk gemaakt en er was veel geroddel. Regelmatig ging het er heftig aan toe tijdens vergaderingen en hier zag ik ook iedere keer weer tegen op. De vergaderingen duurden wel vier uur en ik kwam compleet overprikkeld thuis. Zowel door de energie die er hing en doordat iedereen op een gegeven moment door elkaar ging praten en ik die prikkels niet kon verwerken.

Veel collega’s gingen weg. Hierdoor kwamen er veel diensten open te staan. Toen was het niet meer haalbaar om drie ochtenden te werken en de rest administratie, omdat de cliëntenzorg voor gaat. Dat begreep ik, alleen ik wéét gewoon dat mijn lichaam dat niet aan kan. En dus gaf ik heel duidelijk mijn grens aan, weliswaar niet tactisch. Doordat mijn energie zo op was, was ik erg prikkelbaar. Het zat me zo hoog dat ik er tijdens de vergadering bijna niet over kon praten, ik kon me niet meer uiten. Ik ben vrij snel weggegaan en zodra ik de ruimte uit was, kon ik niet meer stoppen met huilen. Ik heb mijn regiocoach gebeld en die was begripvol. We spraken af dat ik even rust nam.

Dat even rust nemen werd langer, ik knapte niet op. Ik stond stijf van de stress en kon niet meer eten en slapen. Dat ging de afgelopen maanden al moeizamer. De afgelopen maanden at ik geen gluten, lactose, koemelk en fructose meer, omdat mijn lichaam het niet verdroeg. Ook had ik steeds vaker slaapmedicatie nodig omdat ik niet in slaap kon komen of niet doorsliep. Ik heb er niet aan gedacht (of wilde het niet weten) dat deze lichamelijke symptomen tekenen konden zijn van een depressie. Het was sluimerend aanwezig, het kwam en het ging. En uiteindelijk na dat incident was mijn lichaam echt ‘op,’ en zei het stop. Toen begon ook het piekeren en de nare gedachtes. In die periode had ik door omstandigheden geen contact met mijn moeder en raakte ik een goede vriendin kwijt die ik veel zag. Dit kon ik er precies niet bij hebben op dit moment. Door al deze dingen was ik weer begonnen met nagels bijten (was ik 2 jaar mee gestopt) en roken (was ik 1,5 jaar mee gestopt), omdat het me niet meer interesseerde. Uiteindelijk werden mijn klachten zo erg dat ik elke dag huilde en niet meer wilde leven, ik zag gewoon geen uitweg meer. Toen wist ik wel dat het een depressie was.

Gelukkig heb ik al zo’n 2,5 jaar een vaste psychiater die ik altijd kan mailen als er iets is, dat hou ik bewust aan, dan heb ik geen wachttijd bij nood. Ik mailde hem en kon al snel terecht. De oorzaak van mijn depressie is de gebeurtenissen die door mijn autisme en hoogsensitiviteit veel harder binnen komen, en het waren teveel grote veranderingen in één keer toen ik mij al niet goed voelde. In goed overleg kreeg ik weer antidepressiva, wat nog een hele zoektocht was. Maar uiteindelijk knapte ik weer op!

Toch voelde ik dat ik nog wel wat meer nodig had. Ik heb veel gedaan op alternatief vlak wat mij zeker heeft geholpen in mijn bewustwordingsproces, maar toch had ik op dit moment meer behoefte aan iets ‘aards’ en iets wat mijn vastgeroeste patronen in mijn leven echt gaat veranderen. Daarom heb ik ervoor gekozen om te investeren in mezelf en een traject aan te gaan bij EQ Fit. Zij zien mensen die soms al jaren in hulpverleningstrajecten zitten, en helpen mensen in maximaal zes sessies. In eerste instantie kon ik me niet voorstellen dat ze mij konden helpen, omdat ik al zoveel dingen geprobeerd heb. Toch voelde ik dat ik contact op moest nemen, en aan de hand van mijn verhaal zeiden ze dat ze er vier sessies voor nodig hebben. Inmiddels heb ik twee sessies gehad en er is al zoveel veranderd, bijna niet te geloven. Doordat ze kijken naar de non-verbale communicatie aan de hand van oefeningen zien ze al snel wat de kern van het probleem is. Ook ben ik erg bewust van veel dingen en mijn gedachten (voor de depressie dan), maar voel ik deze rust niet in mijn lichaam. Ze hebben een oefening waarbij ze je brein als het ware resetten, waardoor je deze rust ook in je lichaam ervaart doordat je lichaam een nieuwe gewoonte aanleert. Dit gebeurt aan de hand van de oefening, je hoeft niet elke dag een ritueel uit te voeren ofzo. Ook wel erg fijn!

Wat is er allemaal veranderd:
– Regelmatig doe ik weer leuk dingen waar ik ook weer zin in heb.
– Qua eten eet ik alles weer, ik kan het bijna niet geloven! Nu kan ik weer met vriendinnen op het terras lekkere dingen bestellen en uit eten. Ik heb soms nog wel buikpijn maar dat had ik ook toen ik bijna niks meer kon eten. Om bepaalde dingen uit te sluiten ben ik nu onder behandeling van de MDL arts, dit omdat de buikklachten al meerdere jaren aanwezig zijn.
– Het contact met mijn moeder is weer helemaal hersteld. Daarnaast vind ik afspreken met familie belangrijker dan voorheen, ik ben zelfs naar mijn opa geweest die ik al heel erg lang niet gezien had. Dat voelde goed.
– De vriendschap met die vriendin is echt over, maar er komen allemaal leuke nieuwe mensen op mijn pad en ik voel me geen moment eenzaam 
– In overleg met mijn regiocoach ga ik op zoek naar ander werk met behulp van een autismecoach. Ik kan het team namelijk niet veranderen. Ook bleek dat de voorwaarden die ik mondeling had afgesproken, niet in lijn staan met de visie van het bedrijf en dat dit niet had gemogen. Daardoor is overstappen naar een ander team niet mogelijk. En dat wil ik ook niet meer; de stress van de zorg die ik ervaar door het personeelstekort en het vele geapp over extra diensten werken. Dat heb ik tot nu toe bij elke werkgever in de zorg ervaren.
– Bij de tweede sessie van EQ Fit hebben we een boksoefening gedaan, hierdoor heb ik ontdekt dat ik dat superleuk vind! Binnenkort start er een nieuwe boksschool voor vrouwen in Alkmaar, en ik heb me ingeschreven voor een proefles. Ook wandel ik weer meer wat ik eerst ook veel deed. Beweging is belangrijk om je goed te voelen.
– Na 10 jaar heb ik eindelijk de stap durven nemen om weer op vakantie te gaan, ik vind het mega spannend maar heb er ook heel veel zin in! Ik ga met 2 vrouwen die ik nog niet ken, we gaan 2 tot 9 september op relaxvakantie naar Zakynthos in een superluxe hotel!
– Voor het eerst in mijn leven ben ik naar een groot festival geweest, dit vond ik ook erg spannend maar was hartstikke leuk. Wel tot vier dagen erna nog uit mijn doen door overprikkeling, dat wist ik van tevoren. Het was het wel waard!
– Nagels bijten ben ik nu een aantal weken mee gestopt en dat kost me geen moeite.
– Roken ben ik nu ruim twee weken mee gestopt, soms denk ik nog wel aan mijn sigaretten maar voor de rest is het goed te doen.
– Het slapen gaat nog wisselend, maar ik heb er vertrouwen in dat dit ook goed komt. Ik slaap wel al vele malen beter dan voorheen. Ik ben nu een paar dagen gestopt met de slaappillen en ik heb vannacht heerlijk geslapen! Mijn lichaam is nog wel erg aan het wennen dat ik ze niet meer neem, ik ben wat sneller angstig en ervaar sneller stress. Daardoor ben ik weer bezig met ademhaling en meditatie.

Veel mensen zeggen mij dat deze verandering door de antidepressiva komt, sommige zeggen dat het door het traject komt. Ik geloof zelf in de combinatie van beide, het een kan niet zonder het ander. De antidepressiva was echt nodig ivm zware depressie en om de prikkels in het dagelijks leven beter te kunnen handelen. EQ fit heeft gezorgd voor de gedragsverandering in het overwinnen van angsten, stoppen met destructieve patronen en verbetering met de relaties van mensen om mij heen.

Natuurlijk is het niet zo dat alles als sneeuw voor de zon verdwenen is. Ik heb nog steeds mijn mindere dagen, ben sneller moe en moet na sommige activiteiten herstellen. Sommige dagen kan ik me nog moeilijk tot dingen zetten. Dat accepteer ik. Het is belangrijk bewust te blijven leven en mijn grenzen te kennen.

Als je momenteel depressieve gevoelens of een depressie hebt: zoek hulp! Met de juiste hulp kan je het overwinnen. Houd vertrouwen, het komt goed!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *