Hoe ga je om met actualiteiten zoals nieuws en politiek als HSP?

Hoe ga je om met actualiteiten zoals nieuws en politiek als HSP?

De afgelopen dagen zie ik overal politieke partijen voorbij komen met reclames op social media, en veel mensen die aan het flyeren zijn. De verkiezingen komen er weer aan, aanstaande woensdag mogen we weer stemmen.

Mijn mening
Ik heb me niet erg bezig gehouden met het volgen van de politiek. Simpelweg omdat ik er niet gelukkig van wordt. Doordat ik me weinig met de actualiteiten bezig houd twijfel ik nog of ik ga stemmen. Natuurlijk zou ik op internet wel en test kunnen doen om te kijken welke partij het dichtst bij mij zou liggen.
Ik heb dit eerder wel gedaan en ook gestemd. Er werd veel beloofd maar er kwam na de verkiezingen in de praktijk weinig van terecht. Dit motiveert mij niet om veel tijd en moeite te steken om me te verdiepen in de politiek om uiteindelijk te kunnen stemmen.

Wat andere mensen daarvan vinden
Voor sommige mensen kan het overkomen alsof ik mijn kop in de wind steek. Bijna iedereen zegt: ‘Je hebt het recht om te stemmen, dus dan moet je daar ook gebruik van maken.’ Ik ben ook dankbaar dat we mógen stemmen, alleen houd ik me gewoon niet met de politiek bezig. Ik vind het veelal negatieve energie, en ik kies er bewust voor om dat te mijden. Ik houd me liever bezig met dingen die mij energie geven.

Inzicht
Nu ik dit schrijf, krijg ik het inzicht dat ik deze verkiezing aan mij voorbij laat gaan. Wellicht denk ik er de volgende keer weer anders over, voelt het op dat moment goed om me erin te verdiepen en er energie in te steken.

Het nieuws
Naast de verkiezingen heb je natuurlijk ook het dagelijkse nieuws. Door opmerkingen van anderen verplichtte ik mezelf enige tijd terug om het ook te gaan volgen, om mee te kunnen praten etcetera.
Ik werd er echter niet vrolijk van, alle beelden van ellende in de wereld. Ik trok het me allemaal erg aan als HSP en werd er soms zelfs bang van. Daarnaast werd ik niet vrolijk van de verplichting die ik mezelf oplegde om dit dagelijks te moeten doen. Ik kies er nu bewust voor om het nieuws niet te volgen. Heel soms kijk ik het, als het toevallig aan staat als ik bij anderen ben.

Films
Hetzelfde geldt voor gewelddadige en enge films. Ik ga helemaal in die emotie zitten. Als de film af is, ben ik er nog heel lang mee bezig, ik kan er dan niet van slapen. Daarom kijk ik dit soort films bewust niet.

Tips
Kan je ook niet tegen het nieuws met alle beelden erbij maar wil je wel enigszins op de hoogte blijven, kan je er ook voor kiezen het nieuws via een app of via internet te volgen. Je kan dan zelf kiezen welke artikelen je leest of je leest alleen de kopjes om op de hoogte te blijven. Leg jezelf geen verplichting op om dit elke dag te moeten doen, doe dit alleen wanneer dit voor jou goed voelt.
Doe dit niet omdat je denkt dat dit hoort of omdat iedereen het doet volgens jou. Doe dit alleen omdat het jezelf interesseert of omdat jij dit belangrijk vindt.

Hoe denk jij als HSP over dit onderwerp? Ik ben benieuwd!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *