Hoe kom je blij de feestdagen door als hoogsensitief persoon?

Hoe kom je blij de feestdagen door als hoogsensitief persoon?

Blije vrouw tijdens kerst in de stad

Nog even en de feestdagen komen er weer aan. Al zijn de voorbereidingen al in volle gang, er worden allerlei evenementen zoals kerstmarkten georganiseerd. Gezellig of een crime voor jou als hoogsensitief persoon? Hieronder 8 tips zodat jij blij de feestdagen in gaat en doorkomt!

Tip 1: maak tijd voor jezelf om op te laden
Zelf vind ik de feestdagen ontzettend gezellig, maar toch vind ik het soms ook druk en belastend. Het voelt alsof je zoveel ‘moet.’ Familiebezoekjes, uitjes met vrienden en evenementen, het is een uitdaging om in periode van drukte je rust te pakken. Toch is dat nodig om wel te kunnen genieten. Eerste kerstdag ga ik ’s ochtends en ’s avonds iets doen, maar ’s middags ben ik lekker alleen thuis. Dat heb ik echt nodig en vind ik ook fijn.

Tip 2: maak een overzicht van je geplande activiteiten
Op deze manier heb je inzichtelijk wat je allemaal gaat doen, en kun je kijken wat voor gevoel dit bij je oproept. Voel je spanning, dan is het tijd om te kiezen welke dingen je echt graag wilt doen en welke dingen je beter kunt laten. Maar het kan ook zijn dat het wel meevalt nu je het zo op papier ziet staan, en dat je het in je hoofd groter hebt gemaakt dan het werkelijk is.

Tip 3: durf je grenzen te stellen
In mijn enthousiasme had ik teveel gepland. Kerstavond en eerste kerstdag ga ik wat doen, en tweede kerstdag zou ik uitgaan met een vriendin. Dit feest duurt tot 4 uur ’s nachts. Ik ga niet vaak uit, omdat ik daar lang van moet bijkomen. Zowel van de drukte als van mijn ritme wat door de war is geraakt. Ik had die dagen erna niks gepland dus kon dat wel. Echter hoorde ik later dat één van mijn beste vriendinnen 28 december haar verjaardag viert. Daar zit ik dan echt niet lekker als ik kort daarvoor uit ben geweest. Het voelde niet goed om niet naar de verjaardag van mijn beste vriendin te gaan. Daarom heb ik ervoor gekozen om het feest met de andere vriendin af te zeggen. Dit vond ik niet leuk om te doen, maar het was wel nodig om niet overprikkeld te raken straks. In plaats van uitgaan heb ik mijn vriendin bij mij thuis uitgenodigd om All You Need Is Love terug te kijken met hapjes.

Tip 4: pak momentjes van rust tussendoor op de geplande activiteit
Zo ga ik eerste kerstdag uit eten, het zal met kerst erg druk zijn. Dan kies ik er daar bewust voor om tussendoor buiten even een luchtje te scheppen, zodat ik daarna weer wat opgeladen aan de eettafel zit. Hiermee doe ik niet alleen mezelf maar ook de rest een plezier. Als ik overprikkeld raak, ben ik namelijk echt niet gezellig.

Tip 5: kies waar je gaat zitten in de drukte
Het is voor mij als hoogsensitief persoon belangrijk waar ik zit in het restaurant. Als ik in het midden zit vol in de drukte, voel ik mij niet fijn. Daarom heb ik van tevoren het restaurant gebeld en uitgelegd dat ik gevoelig ben voor prikkels, en daarom liever wat meer aan de zijkant zit. De medewerker reageerde heel klantvriendelijk en regelde dat wij een andere plaats kregen.

Tip 6: organiseer iets bij jou thuis
Als je geen zin hebt om weg te gaan maar toch gezelligheid wilt, is het een goede optie om bij je thuis wat te organiseren. Geen zin in alle voorbereidingen qua eten? Laat iedereen een gerecht meenemen en je hebt er bijna geen voorbereiding aan!

Tip 7: geef een persoonlijke twist aan de feestdagen
Het geeft mij een blij en voldaan gevoel als ik iets liefs voor mensen doe. Daarom heb ik op elke kerstkaart die ik stuurde naar vrienden of familie opgeschreven waarom ik blij ben met hun in mijn leven, en wat ik ze toe wens voor het nieuwe jaar. Tijdens het schrijven realiseer ik mij weer eens extra waarom ik blij ben met die persoon in mijn leven. En het is voor de ander superleuk om te lezen. Je kunt ook bij iemand langs gaan waarvan je weet dat diegene het nodig heeft, dat wordt ook ontzettend gewaardeerd. Of diegene uitnodigen voor de feestdagen. Deel je liefde! Het zal je vervullen.

Tip 8: accepteer je hoogsensitiviteit
Het helpt niet om boos te zijn waarom jij niet alles kunt doen vergeleken met anderen. Andere niet hoogsensitieve mensen kunnen trouwens ook tegen feestdagen op zien vanwege alles wat ‘moet.’ Dus of zij blij worden van een compleet volgeplande agenda is nog maar de vraag. Accepteer jezelf hoe je bent en luister naar je gevoel naar wat jij graag wilt doen. Zo moest ik van mezelf elk jaar iets doen met oudejaarsavond, dat hoorde er bij vond ik. Dit jaar lijkt het mij leuk om een keer wat anders te doen. Ik ga 1 januari met een vriendin een Nieuwjaarsduik maken en daarna de stad in voor een Nieuwjaarsborrel. Hier kan ik absoluut niet van genieten als ik die avond ervoor iets druks heb gedaan. Daarom heb ik nog geen plannen met Oudejaarsavond, en vind ik het ook helemaal niet erg om lekker alleen thuis te zitten. En mocht ik op die dag zelf toch gezelschap willen, dan ga ik gewoon naar familie waar het rustig is.

Dit waren de tips, vergeet niet te genieten van alle mooie dingen die deze gezellige dagen met zich meebrengen!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *