Leven in het nu en genieten van het moment

Leven in het nu en genieten van het moment

Een pier bij de zee

In het verleden betrapte ik mezelf er vaak op dat ik van doel naar doel leefde. Ik heb het ene doel nog niet bereikt, of ik was al bezig met het volgende.

Lang was ik mezelf hier niet van bewust, totdat iemand mij een tijdje terug hierop attendeerde. Ik vond het eerst onzin, was het er niet mee eens. Later ging ik er over nadenken en zag ik in dat diegene gelijk had. Ik maak mezelf ongelukkig door continue van alles na te streven.

Je zou kunnen zeggen, je moet ook hard werken, je moet je voor 100% inzetten om je doelen te bereiken. Wat als ik nu zeg dat ik dat al gedaan heb? Heeft het dan zin om de hele dag er over te gaan piekeren? Nee. Heb ik er invloed op als ik er al van alles aan gedaan heb? Wederom nee. Waarom zou ik dat dan doen?

Voorbeeld
Ik had gisteren mijn laatste werkdag bij Robidus. Dat was een werkervaringsplaats wat een maximale duur van 3 maanden mag hebben volgens de wet. Die termijn was verstreken. Ik kon daarna niet blijven bij Robidus, omdat er geen passende baan voor mij was.
Diverse mensen uit mijn omgeving reageren erg gestresst hierover. ‘Goh, wat erg dat je nog geen andere baan hebt, dan zit je straks dus weer de hele dag thuis.’ ‘Je moet meer je best doen.’ ‘Ik zou zwaar depressief worden als ik jou was.’ Dit zijn allemaal opmerkingen die ik gehoord heb.
Vroeger zou ik ook zeker zo gedacht hebben en in de slachtofferrol gaan zitten. Nu vraag ik me alleen maar af; wat heeft het voor zin om mezelf gek te maken met allerlei doemgedachtes?

Nu bedoel ik niet dat je overal maar met de pet naar moet gooien. Ik heb juist heel veel moeite gedaan. Ik heb naast mijn re-integratie de afgelopen 3 maanden regelmatig gesolliciteerd, ben zeer actief op Linkedin en ga half April een pitch (presentatie over mezelf) houden voor 30 tot 40 werkgevers.
Inderdaad, ik heb nog geen nieuwe baan. Maar als je kijkt naar de moeite die ik heb gedaan, kan het toch niet anders dat er wat leuks op mijn pad gaat komen? Daarom kies ik ervoor om niet te leven volgens angstgedachten voor de toekomst.

Om dagritme te behouden, ga ik vrijwilligerswerk zoeken en ga ik verder met het werken aan HSP Samen. Ondertussen blijf ik actief op Linkedin en solliciteer ik.
En op de dagen dat ik even niks heb gepland, ga ik er gewoon lekker op uit. Ergens wat drinken, een stuk wandelen op het strand, dat soort dingen.

Mindere dagen
Tuurlijk heb ik ook mijn dagen dat ik me echt wel down voel. Bijvoorbeeld als ik weer een afwijzing heb gehad op een sollicitatie, of dat de doemgedachten even de overhand nemen. Dat is ook menselijk. Je houd overigens minder lang last van vervelende gedachtes en gevoelens als je deze accepteert is mijn ervaring.

De reis naar het doel toe
Geniet bij de doelen die je stelt ook van de reis naar het doel toe. Die is net zo belangrijk. Ik weet dat het best lastig is om de controle los te laten en intuïtief te gaan leven. Je hoeft ook niet in één keer alles te veranderen, dat is vaak ook niet haalbaar. Je kan bijvoorbeeld het hoofddoel die je jezelf stelt, onderverdelen in subdoelen. Zo ben ik ook begonnen. Je zult dan ook een geluksmomentje ervaren bij elk subdoel wat je bereikt. Na een tijdje hoeft dit niet meer en gaat het vanzelf om ook van de reis naar het doel toe te genieten.
En zelfs als je het doel niet bereikt, zul je merken dat je niet in een dip komt. Dit is omdat je hebt genoten van de reis er naar toe en weer een ervaring rijker bent!

Omdenken
Ik las laatst een interessant artikel in Psychologie Magazine over een bucketlist die mensen maken. Bij veel mensen staat bijvoorbeeld zwemmen met dolfijnen hoog op de bucketlist. Dat is vanwege de verwondering en het geluksgevoel wat het losmaakt.
Maar, je kan dit ook met kleine dingen losmaken. Bijvoorbeeld als je tijdens het wandelen een paar eendjes ziet zwemmen met de zon die erop schijnt. Ik kies ervoor dat moment te pakken, en kan me op zo’n moment intens gelukkig voelen. Waarom benoem ik dit? Ik wil je graag meegeven dat je een soort gelijk gevoel die je met grote doelen zou behalen, ook met kleinere, makkelijker toegankelijke doelen kunt bereiken. Je moet het alleen wel willen zien. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *