Negen tips om een weekend weg te gaan met een groep als hoogsensitief persoon

Negen tips om een weekend weg te gaan met een groep als hoogsensitief persoon

groep samen eten

Dit weekend was ik met de groep van de Alpha cursus een weekend weg naar Texel. Op de Alpha cursus leer je in 10 avonden en 1 weekend wat de basis het christelijk geloof inhoud. Al langere tijd wilde ik deze cursus volgen, begin september was dan het moment. Het weekendje weg kwam steeds dichterbij, wel spannend. Een dag met een groep vind ik onwijs gezellig, maar langer dan een dag is mij als hoogsensitief persoon te druk. Toch wilde ik wel mee, het is een onderdeel van de cursus die ik heel waardevol vind. En leuk om weer iets uit mijn comfortzone te doen.

Afgelopen vrijdag eind van de middag werd ik opgehaald door één van de groepsleiders, ik kon meerijden. Ik voelde veel spanning en was niet de meest gezellige persoon. Eenmaal aangekomen kon ik mijn draai nog niet direct vinden, dat kwam pas de volgende dag. Omdat ik tijd nodig heb om te wennen aan de situatie, maar ook door een prachtige oefening die we toen gedaan hebben. Ik heb vanaf dat moment alleen maar genoten en voel me zo dankbaar dat ik dit heb meegemaakt. Ondanks deze blijdschap voelde ik me wel moe of overprikkeld tussendoor. Door diverse tools heb ik hiermee kunnen omgaan en kunnen genieten van het weekend. Ik gun jou dit ook! Daarom hieronder tips voor jou:

Tip 1: Ga na of je zelf echt graag mee wilt of dat je het doet omdat het van je wordt verwacht. Dat maakt namelijk veel uit qua hoe je erin staat. Als je zelf graag mee wilt ben je veel meer bereid om je in te zetten bij lastige situaties. Terwijl als je meegaat vanuit verwachtingen van anderen je snel denkt: ‘zie je wel, ik kan het dus niet, het gaat me toch niet lukken.’ Je aanpassingsvermogen is dan minder groot.

Tip 2: Als je van jezelf weet dat je tijd nodig hebt om te wennen, stel je hier dan op in. Dan is de klap minder groot als alles je daar overweldigd. Dat is echt niet gek als je hooggevoelig bent!

Tip 3: Deel je gedachten en informatie over jezelf met de groepsleiders en/of met de groep. Ik heb dit van tevoren ook gedaan bij twee groepsleiders. Ik werd gehoord en kreeg tips en bemoediging. Tussendoor werd er aan mij gevraagd hoe het ging, ik voelde mij gesteund.

Tip 4: Ga om met mensen waar je je goed bij voelt. Van tevoren stelde ik hoge verwachtingen van mezelf, ik vond dat ik moest gaan socializen en iedereen uitgebreid leren kennen. Dat is niet met iedereen gebeurd. Op het begin was ik er op gefocust en verwachtte ik van mezelf dat ik iedereen ging aanspreken zoals normaal. Maar dat hou je geen heel weekend vol. Halverwege dacht ik doei, ik ga niet steeds de eerste stap zetten. Ik heb het gelaten voor wat het was, en ben me op mensen gaan focussen waarbij het contact vanzelf ging. Ook zat ik momenten tussen de groep heerlijk te luisteren naar de anderen of was ik in gedachten. Door mijn natuurlijke gedrag te accepteren ervaarde ik rust en ruimte.

Tip 5: Wil niet door iedereen aardig gevonden te worden. Dat is gewoon onmogelijk. Als je langere tijd in een groep verkeert komt het natuurlijke gedrag van mensen naar boven. Mocht je dan een vervelende opmerking krijgen, dan is dat omdat jouw gedrag iets in de ander triggert. Bedenk dus dat het dan niet aan jou ligt en zie het misschien zelfs wel als een compliment!

Tip 6: Luister goed naar wat je lichaam je wilt vertellen. De eerste avond was ik zo moe van alle indrukken dat ik om 23u kapot was. Iedereen zat nog gezellig te kletsen. Toen ben ik als eerste naar bed gegaan. Dat is helemaal niet erg, dat is gewoon goed voor jezelf zorgen.

Tip 7: Kies een fijn plekje in de slaapzaal. Wij hadden plek over dus ik lag maar met twee andere vrouwen. Ik koos lekker het plekje in de hoek met zicht op de deur. Het voelde meteen goed; dat is belangrijk!

Tip 8: Neem terugtrekmomenten. Dit kan bijvoorbeeld door buiten te gaan wandelen of om even naar de slaapkamer te gaan.

Tip 9: Neem aan het einde van de dag een douche waarbij je alle indrukken letterlijk van je afspoelt. Zeg dan ook hardop: Alles wat niet van mij is laat ik zo van mij afstromen, ik laat het los. Door het hardop uit te spreken herkent je lichaam het signaal beter. De oefening doet meer voor je omdat je het bewuster ervaart.

Ben jij als hoogsensitief persoon weleens een weekend weggeweest met een groep? Ik ben heel benieuwd naar je ervaringen!

 

2 reacties

  1. Ismael Kuijper schreef:

    Hallo, ik heb dus toevallig ook een weekend van de alpha cursus gehad. En ik ben daarna gaan zoeken wat hooggevoelig inhield, want na het weekend brak ik van emoties. Kwam waarschijnlijk omdat ik geen genoeg tijd/rust voor mezelf nam. En ik kon ook niet slapen met anderen mensen op de zaal, pas de 2e nacht wel, kwam waarschijnlijk omdat ik zo moe was. En ik slaap Zowieso de laatste tijd slecht savonds. Dus ik denk dat het door te veel prikkels komt die je moet verwerken. En als je daar niet de tijd voor neemt slaap je slecht en in mijn geval kreeg ik ook een emotionele uitbarsting. Ik kon merken dat ik met de stille tijd gewoon emotioneel werd van de sfeer en de muziek, en de mensen om me heen. Dat was heel bijzonder. Maar ik probeer nog steeds er achter te komen of ik echt een HSP persoon ben, voor mijn gevoel wel. Dus dat weekend heeft voor mij wel een impact gehad achteraf.

  2. Susanne Schouten schreef:

    Hoi Ismael, dankjewel voor je reactie! Ik herken wat je schrijft, het heeft voor mij ook veel impact gehad. Ik moest er ook echt even van bij komen. Wel ontzettend mooi dat je dankzij dit weekend meer bent gaan lezen over hooggevoeligheid. Als jouw gevoel zegt dat je hooggevoelig bent, dan is dat zo. Mocht je nog twijfelen, ik heb ook een blog geschreven waarin een HSP test vermeldt staat, die kan je eventueel ook doen 🙂

Reacties zijn gesloten.