Terugvallen in oude patronen als hoogsensitief persoon

Terugvallen in oude patronen als hoogsensitief persoon

Berg met zon en donkere wolk

Al even voel ik dat ik deze blog wil schrijven, echter stelde ik het uit. Dat is omdat het een lastig onderwerp voor mij is. De afgelopen week zat ik wat minder in mijn vel. Als hoogsensitief persoon overweldigd de wereld me soms. Het is belangrijk om goed te blijven aarden. Als alles goed gaat denk ik soms dat ik dat niet nodig heb en ga ik in de weerstand. Ik leef dan meer in mijn hoofd. Dit maakt dat ik dan ook meer doemgedachten krijg. Daardoor viel ik terug in oude patronen.

Voorbeelden

Ik heb een aantal mensen leren kennen. Al snel had ik door dat ze anders in het leven staan dan ik. Doordat ik in mijn hoofd leefde, wilde ik hen tevreden stellen. Ik ging bijvoorbeeld mee naar een spelletjesavond, terwijl ik daar niet van hou, het maakt me gestresst. Tussendoor luisterde ik naar hun verhalen met negativiteit. Er werd helemaal niets aan mij gevraagd. Ik voelde me net een pop die tegenover hen zat, ik hoefde niet eens wat terug te zeggen. Het gezeur ging toch wel door. Ik probeerde positief advies te geven, maar daar werd direct overheen gewalst. Logisch, negatieve mensen willen geen positieve gedachten horen, ik merkte ook meer afstand daarna. Ik las laatst een mooie uitspraak: “Negative people need drama like oxygen. Stay positive, it will take their breath away.” Gelukkig luisterde ik halverwege de avond wel naar mijn gevoel door weg te gaan. Ik voelde de grens op tijd aan. Ik ken mezelf, als ik dat niet had gedaan was ik uit mijn plaat gegaan. Dan was er drama geweest en dat wilde ik absoluut niet.

Nog een voorbeeld: Ik had een optie tot een afspraakje. Van tevoren voelde ik al wel dat het niet om mij als persoon ging maar om andere dingen. Mijn gedachten zeiden dat het me zo leuk leek weer een relatie, en dat hij misschien toch anders is. Ik ging tot op date en het bleek toch te zijn zoals ik al voelde. Het was niet leuk om dit te merken. Doordat ik het snel herkende had het gelukkig geen hele grote invloed op mijn stemming.

Luister naar je gevoel

Het was een redelijk complexe week door alle gebeurtenissen, al heb ik er wel weer veel van geleerd. Eigenlijk voelde ik me verdrietig over mijn huidige situatie waarin ik me momenteel bevind en dat wilde ik niet voelen. Daarom ging ik het geluk buiten mezelf zoeken. Zie ook deze blog https://www.hspsamen.com/blog/ga-niet-op-zoek-naar-geluk-maar-ontdek-het-in-jezelf/

Ik zal nog weleens vaker terugvallen in patronen, ik ben ook maar een mens. Ik herken het nu dus wel steeds sneller, door ervaring leert men.

Op korte termijn lijkt het makkelijk om je gevoel te negeren en mee te gaan in wat andere mensen willen. Echter neemt je gevoel uiteindelijk toch wel de overhand. Het is dan alleen maar complexer om dan dingen af te sluiten doordat je dan al (een tijdje mogelijk) in de situatie zit.

Heb geen spijt

Door te accepteren dat je bent teruggevallen in een oud patroon, zul je je hier veel minder lang rot over voelen. Zie het als een les en niet als een fout.

Herken de weerstand

Nu ik deze blog net heb gepubliceerd krijg ik nog een inzicht. Je kunt de weerstand tegen je gevoeligheid herkennen doordat je letterlijk weerstand voelt bij het aarden. Als je je voeten naast elkaar op de grond zet, voel je dat het al teveel is en trek je ze in. Dit is dus een teken om naar binnen te keren en te onderzoeken waarom dit is. Probeer dit echt te doen, of snel na een terugval in oud gedrag. Dit is confronterend en ik snap dat je dit het liefst voor je uitschuift. Maar op lange termijn wordt het alleen maar moeilijker. Probeer je voeten toch naast elkaar op de grond te zetten ondanks de weerstand, en laat de emoties toe die komen. Pas dan kan je weer verder.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *