Tijd voor jezelf en dingen alleen ondernemen

Tijd voor jezelf en dingen alleen ondernemen

De meeste mensen werken fulltime, sporten er nog naast en hebben een rijk sociaal leven. Hoe doen die mensen dat toch? Hoe kan het dat het mij niet lukt? Dit zijn dingen die ik me vaak heb afgevraagd.

Als hoogsensitief persoon heb je vaak meer tijd nodig om ‘op te laden,’ omdat wij gevoeliger zijn voor prikkels en energieën van andere mensen. Dit kost veel energie. Het is van belang je te realiseren dat je niet zoals andere mensen bent, jij bent uniek zoals je bent en hebt nu eenmaal meer tijd nodig om op te laden. En dat is helemaal oké, je zult merken dat je dat ook echt vindt zodra je jezelf accepteert. Je zult dan juist de mooie kanten ervan ontdekken. Het heeft mij onafhankelijkheid en innerlijk geluk gebracht, en dat had ik echt niet willen missen.

Naast acceptatie is het van belang voldoende rusttijd in te plannen om te kunnen ontprikkelen. Als ik geen tijd voor mezelf neem en dus mezelf voorbij loop, raak ik overprikkelt. Ik ben dan snel geïrriteerd, onrustig, druk in mijn hoofd en lichamelijk erg moe. Als ik de signalen niet herken dan uit het zich bij mij uiteindelijk in huilen. Niet eens omdat ik dan verdrietig ben, maar dat is een manier om de prikkels kwijt te raken uit mijn systeem. Als het zover komt, kost het ook 2 keer zoveel tijd als normaal om te herstellen hiervan. Doordat ik mezelf steeds beter leer kennen komt dit gelukkig nog maar weinig voor.
Als ik dingen ga doen waarvan ik al weet dat ze veel energie gaan kosten (zoals bijvoorbeeld een feestje), dan plan ik bewust 2 a 3 dagen tijd voor mezelf in. Hoeveel tijd voor jezelf je nodig hebt is voor iedereen verschillend. Je kunt hiermee experimenteren om te kijken wat jij nodig hebt en wat voor jou goed voelt.

Naast rusttijd nemen na drukke gebeurtenissen, vind ik sowieso fijn om regelmatig alleen te zijn. Om tot mezelf te komen, of juist om mezelf uit te dagen door alleen nieuwe dingen te ondernemen. Me-time noem ik het in het algemeen. 

Maar wat voor dingen kun je allemaal doen alleen? Nou, eigenlijk alles! Ik zal wat voorbeelden geven.

Mediteren
Dé manier om tot jezelf, je gevoel en dus je diepste wensen te komen, is voor mij mediteren. Dit kan door middel van ingesproken fragmenten, vooral als je net begint is dit echt aan te raden. Je kan ook mediteren door middel van rustgevende muziek, of natuurlijk gewoon in stilte.

Bewegen
Net waar ik zin in heb, dit kan een stuk wandelen of hardlopen zijn, of soms doe ik oefeningen op mijn yogamat gewoon thuis.
Ik ga bijna elke dag wel even de deur uit voor een wandeling, al is het maar een kleine wandeling. De natuur geeft me energie.

Serie kijken
Ken je dat, het regent pijpenstelen, je bent enorm moe en hebt eigenlijk nergens zin in. Wat is er dan fijner dan lekker onderuit gezakt op de bank of op bed een serie te kijken met een kopje thee en een stuk chocola?

Creativiteit
Voor mij is creativiteit een manier om mijn gevoelens kwijt te kunnen. Door middel van kleuren, collages maken of schrijven.

Lezen
Lekker ontspannen een tijdschrift lezen, of juist mezelf ontwikkelen door het lezen van een inspirerend boek.

Beauty uurtje houden
Lekker uitgebreid douchen, gezichtsmasker, haarmasker, nagels lakken etc. Of alleen een voetenbadje nemen, is ook heel ontspannend.
Ik wil nog een keer een nachtje weg naar een luxe hotel en dan een kamer waar een lekker groot bad aanwezig is.

Ergens alleen wat drinken
Dit vond ik op het begin erg eng. Alleen ergens wat drinken, daar is toch niets aan? Toch was het wel iets wat ik graag wilde doen, vanwege de vrijheid die het geeft. De allereerste keer vond ik erg ongemakkelijk. Ik ging na een strandwandeling ergens wat drinken op het terras. Ik zat alleen maar op mijn telefoon en was bezig met allerlei gedachten waardoor ik niet kon ontspannen.
Nu ik verder ben in mijn proces en ik de gedachten accepteer, verschijnen ze steeds meer naar de achtergrond. Ik ging gisteren voor de tweede keer ergens alleen wat drinken. Ik had een fijn tijdschrift mee, en had een kop gemberthee en een worteltaartje besteld bij een biologisch tentje. Het was zo heerlijk ontspannen, ik had zelfs nog een tweede kopje thee besteld!
Dit is iets wat ik vaker wil gaan doen, het voelde zo vrij en het was fijn om iets leuks gedaan te hebben met mezelf. Zelf ben je de belangrijkste persoon in je leven. Als je het leuk kunt hebben met jezelf, zul je het echte geluk ervaren.

Alleen een nachtje/weekendje weg
Dit benoemde ik al eerder, vanwege het bad. Maar niet alleen vanwege het bad zou ik dit willen. Het zou een persoonlijke uitdaging zijn om dit te doen. Ik zou het best spannend vinden, maar zou ook trots zijn als ik het doe. En ik weet dat ik het fijn zal vinden, lekker mijn eigen plan trekken en doen waar ik op dat moment zin in heb.
Ik weet nog niet precies wat ik zou willen, een welnessweekend of een stedentrip en de stad verkennen. Net waar ik op dat moment zin in heb.

Alleen naar evenementen of workshops
Zie mijn vorige blog over het festival wat ik alleen heb bezocht. Dit was erg gaaf om zo nieuwe mensen te leren kennen. En ik vond het fijn dat ik mijn eigen plan kon trekken.
Ik zou nog meer leuke dingen alleen willen ondernemen. Dit kan als doel gezelligheid en nieuwe mensen leren kennen zijn op evenementen, of juist om me te ontwikkelen op workshops.

Een dagje op avontuur zonder plan
Ik had laatst een inspirerende ontmoeting met iemand. Hij gaf aan wel vaker zonder plan de deur uit te gaan. Ik kon me daar vrij weinig bij voorstellen. Hoe gaat dat dan in godsnaam? Je loopt de deur uit en dan? Als je dit kan, ben je erg vrij en doe je dus wat je gevoel je ingeeft. Met dat inzicht heb ik mezelf bedacht dat ik dit ook een keer wil doen. Lijkt me enorm gaaf om bijvoorbeeld naar het station te gaan en daar pas te zien welke trein je neemt en waar je zin in hebt. Het zal een lastige opgave worden, zoals je merkt heb ik nu al bedacht dat ik dan naar het station ga;) Wordt vervolgd.

 

Één reactie

  1. […] En de negatieve gevoelens zullen er zeker komen, het zal wel sneller overgaan als je het accepteert. En je moet er echt doorheen en doorzetten vanuit je innerlijke kracht. Het is belangrijk om dingen te ondernemen, ook al heb je er geen zin in. Afleiding is zeker in het begin fijn. Daarnaast als je dingen gaat ondernemen leer je jezelf ook weer een beetje beter kennen wat je wel en niet leuk vindt. Zie mijn vorige blog waarin ik voorbeelden noem wat je allemaal kunt ondernemen alleen: https://hspsamen.com/2018/03/04/me-time/ […]

Reacties zijn gesloten.