Tips om optimaal te genieten van een festival als HSP

Tips om optimaal te genieten van een festival als HSP

festival mensen

Afgelopen weekend was ik naar Popweekend in Schagen. Dit is een festival van vrijdag- tot zondagavond waarbij diverse artiesten optreden. Onder andere Dré Hazes, Maan en Snollebollekes waren van de partij.

popweekend 2018

Voorheen ging ik zelden naar een festival. Dit omdat ik toen nog niet goed met mijn hoogsensitiviteit om kon gaan. Van tevoren was ik dan al veel aan het piekeren, omdat ik wist dat alle prikkels op zo’n festival me zouden overweldigen.

Gelukkig kan ik steeds beter om gaan met mijn hoogsensitiviteit, waardoor een festival nu juist een feestje is. Ik merk juist dat ik door mijn hoogsensitiviteit juist intens kan genieten van de muziek, alcohol is niet eens nodig. Graag deel ik tips met je waar ik zelf veel aan heb. Hopelijk kan je dan net zo genieten van een festival als ik!

Kies het festival wat bij jou past

Ga ergens heen waar jij een goed gevoel bij hebt. Het is nogal een verschil het ene of het andere festival. De sfeer en drukte op een plaatselijk festival zoals Popweekend is natuurlijk heel anders dan op een groot festival zoals Mysteryland met ruim 50.000 bezoekers.

Verander je denkwijze

Ga je van tevoren niet druk maken over wat er allemaal kán gebeuren. Je hebt hier niks aan doordat je toch niet weet hoe het gaat lopen. Stel je maakt je er druk over of het niet te druk is voor je, of je dat wel aan kan. Als je jezelf gek maakt met die gedachten dan is het ook al snel te druk, je focus ligt op die gedachte dus dan wordt het al snel waarheid. Visualiseer hoe je gezellig op dat festival bent met je vrienden, lekker een dansje doet en focus je vooral op wat je wílt voelen op dat moment. Doordat je je op positieve dingen en op een positief gevoel focust, zul je merken dat je minder tot niet piekert en met een open blik heen gaat.

Be prepared

Zorg dat je een goede nachtrust hebt gehad, zo kan je de prikkels beter handelen. Zorg daarnaast dat je goed gegeten hebt van tevoren. Eet tussendoor op het festival ook wat. En heel belangrijk: drink veel water gedurende de dag.
Ook is het handig om een zonnebril en oordopjes mee te nemen, onmisbaar als je het mij vraagt!

Drink alcohol met mate

Neem wat drankjes omdat je het lekker vind, ken wel je grenzen. Het kan verleidelijk zijn veel te drinken om de prikkels te dempen. Echter zijn veel HSP’s juist gevoelig voor alcohol, het kickt eerder in en het duurt veel langer voor zij hier van hersteld zijn. Zorg dat je de alcohol niet nodig hebt om het gezellig te hebben. Door jouw kracht (hoogsensitiviteit) ben je tenslotte al in staat om het door alleen de muziek gezellig te hebben.

Pak je rustmomenten op het festival

Vaak is het te druk continue in de menigte te staan.
Als je naar een plaatselijk festival in jouw woonplaats gaat, kan je er ook voor kiezen om tussendoor even naar huis te gaan. Dit jaar op Popweekend ging ik met een groepje vriendinnen waarvan één in de stad woont, haar huis is naast het festival. Daardoor konden we tussendoor daar even heen, dat was heel relaxt.
Als je naar een festival buiten je woonplaats gaat, kan je natuurlijk ook op andere manieren de rust opzoeken. Zoek een grasveldje in de buurt om even te zitten of loop even een rondje net buiten het festivalterrein.
Als je voelt aan jezelf dat het genoeg is geweest, luister daar dan ook naar. Blijf niet omdat je bang bent dat je je vrienden anders teleurstelt. Je hebt alleen jezelf daarmee, herstellen van overprikkeling kan lang duren.

Pak je hersteltijd

Ondanks de tips duurt het herstellen van een festival gemiddeld langer dan bij een niet HSP, dit omdat je langer tijd nodig hebt om alle prikkels en indrukken te verwerken. Vind voor jezelf uit hoeveel tijd je nodig hebt om te herstellen, en houd je hier ook aan.
Ik voel me nu na Popweekend eigenlijk best wel goed. Toch kies ik ervoor om de dag na het festival leeg te houden van afspraken en de tweede dag maximaal 1 afspraak. Dit geeft mij rust, en dan kan ik op het moment zelf altijd kijken of ik nog wat extra wil doen.

Houdt de balans

Super natuurlijk als je zo genoten hebt van een festival en het allemaal goed is gegaan, zorg wel dat je de balans houd. Doordat je gemiddeld langer moet herstellen van een festival, is het niet haalbaar elk festival mee te pakken. Je kan dit heel vervelend gaan vinden, dit is niet bevorderlijk voor je stemming. Je kan ook denken: ik ga tenminste alleen naar de festivals waar ik écht écht heen wil. Hierdoor geniet je er intens van. Doordat je het niet vaak doet blijft het ook speciaal.

Heb je ook zin om eens naar een festival te gaan? HSP Samen gaat 26 augustus naar Mixstream in Heerhugowaard. Ga je ook mee?
Klik op de link voor meer informatie https://hspsamen.com/hsp-samen-festival-mixtream-26-augustus-2018/