Zes tips om online een leuke partner te vinden als hoogsensitief persoon

Zes tips om online een leuke partner te vinden als hoogsensitief persoon

man en vrouw wat drinken

Je bent hoogsensitief en wilt graag een leuke relatie. Alleen; je bent geen kroegtijger en via je vrienden(groep) of in het dagelijks leven ontmoet je hem of haar ook niet. Anno 2019 vinden steeds meer mensen hun partner online, via een app of via het internet. Ook als hoogsensitief persoon kan je gebruik maken van deze mogelijkheid, alleen zijn er wel wat meer dingen om rekening mee te houden. Hieronder geef ik je tips om succesvol online te kunnen daten en misschien wel een leuke partner tegen te komen. Je weet maar nooit!

Tip 1
Het is belangrijk om scherp te hebben wat voor soort persoon bij je past. Wat vind je leuk in een partner? En wat zijn absoluut harde eisen? Wees niet te voorzichtig in je verlangens, je verdient namelijk meer dan het beste! Weet je het niet? Kijk dan naar wat jouw normen, waarden en interesses zijn en wat hierin absoluut zou moeten matchen. Interesses hoeven trouwens lang niet allemaal hetzelfde te zijn, dezelfde normen en waarden zijn echter wel erg belangrijk! Anders kan het op lange termijn gaan wringen. Als je het toch moeilijk vind om het zo te bedenken en vervolgens op te sommen, dan kan de eerste stap ook zijn om op creatieve wijze een plaatje voor jezelf te creëren. Bijvoorbeeld door het op te schrijven of door een soort van moadboard te maken met de dingen die je belangrijk vind in een relatie. Ook kan je met een vriend(in) in gesprek gaan over jouw kwaliteiten en hoe jij bent als persoon en wat je leuk lijkt in een relatie. Twee weten meer dan één, en een ander kan soms met verassende dingen komen. Het is trouwens sowieso waardevol om met een vriend(in) over jouw kwaliteiten en wensen te praten.

Tip 2
Bedenk wat voor site of app bij je past. Dit moet je zelf ondervinden en is een persoonlijke keuze. In principe is bijna elke app of site mogelijk, zolang je maar duidelijk bent in wat je wilt. Wel even aan paar opmerkingen vanuit persoonlijke ervaringen:
– Badoo raad ik écht af. Hierop zitten mensen vanuit allerlei landen, veel fakeprofielen en mensen die er vanuit verveling of met verkeerde intenties zitten.
– Als je christelijk of spiritueel bent en iemand zoekt met dezelfde levensovertuiging kun je ook op een speciale site daarvoor gaan, dit kan heel waardevol zijn. Wees echter wel voorzichtig en blijf objectief. Sommige mensen beweren namelijk christelijk of spiritueel te zijn, maar zitten erop vanuit andere perspectieven. Zij denken op dit soort sites meer kwetsbare mensen aan te treffen.

Tip 3
Maak je profiel persoonlijk. Je wilt tenslotte dat je mensen aantrekt die jou leuk vinden om wie je echt bent. Qua foto’s is het aan te raden om foto’s te plaatsen die wat over jezelf zeggen. Als je op een datingsite zit vul dan altijd je profiel in plus een persoonlijke stukje tekst, dit laat zien dat je het serieus neemt. Als je op Tinder zit vul dan ook de biografie in. Zelf heb ik gekozen voor Tinder. Vergeleken met vroeger heb ik véél minder matches. Dit komt omdat ik nu mijn profiel heb ingevuld, waarin onder andere staat dat ik hoogsensitief en christelijk ben. Het is helemaal niet erg om minder matches te hebben. Het leuke is dat het nu serieuze gesprekken zijn die in gaan op dingen die in mijn profiel staan. Je loopt dan ook niet het risico dat je er op de date achter komt dat iemand je hoogsensitiviteit, levensovertuiging of interesses niet accepteert. Eventueel kan je je profiel ook laten lezen aan een vriend(in) om te checken of dit echt is wie jij bent en hoe hij of zij jou ook ziet.

Tip 4
Neem het initiatief door het gesprek te beginnen bij een match of leuk profiel. Maak het persoonlijk door iemand aan te spreken bij de naam. En begin over iets wat je in het profiel hebt gezien of als er niks in staat, stel een leuke vraag. Niemand zit te wachten op ‘hee, alles goed? Wat ben je doen?’ Zelf reageer ik daar niet op. Het komt op mij over als geen moeite doen. Daarbij hou ik als hoogsensitief persoon echt niet van oppervlakkige gesprekken, mijn interesse is dan snel weg.

Tip 5
Just in case: vraag naar de social media van iemand zoals Instagram of Facebook. Zo kun je checken of iemand echt is. Spreek nooit af met iemand zonder social media. Als ze hier echt niet van zijn dan daten ze ook niet online. Daarnaast is het handig om alvast een beetje te kunnen spieken wat voor gevoel je bij iemand krijgt aan de hand van het social media profiel. Wat vind iemand leuk om te doen? Zijn de berichten bij de posts positief van aard? Als HSP’er neem je tenslotte snel iemands stemming over, dan is een positief iemand om je heen als partner essentieel.

Tip 6
Realiseer je dat het online leuk kan klikken, maar dat de echte date natuurlijk de doorslag geeft. De energie van iemand, de chemie, de klik, dat zijn dingen die je pas in het echt kan beoordelen. Wacht daarom niet te lang met afspreken. Ander kan je in je hoofd een beeld van iemand krijgen die niet klopt. De meeste hoogsenstieve personen hebben een rijke fantasie. Je kunt dingen dan dus erg gaan romantiseren en dan kan de klap hard aankomen als de realiteit na lang online praten anders blijkt.

Dit waren de tips om online een leuke date te vinden. Blijf dicht bij jezelf, dat is heel erg belangrijk. Want jij bent de belangrijkste persoon in jouw leven. Enjoy!