Zeven tips om nieuwe mensen aan te spreken

Zeven tips om nieuwe mensen aan te spreken

Susanne en Rens

Vandaag scheen het zonnetje lekker. Ik had nog weinig plannen, maar wel zin om even de deur uit te gaan. Ik besloot om een wandeling te maken bij het hertenkamp. De omgeving is daar heel mooi en rustgevend. Ik begon aan mijn standaard rondje door het hertenkamp. Al vrij snel zag ik een jongen op het bankje zitten, hij was aan het schrijven. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt, toch voelde het als een drempel om hem aan te spreken. We zeiden elkaar gedag en ik liep verder. Even bij de hertjes kijken. Toen liep ik weer terug, ik wilde toch graag weten wat hij daar nu aan het doen was. Maar hij zat er niet meer. Ik vond het jammer van mezelf dat ik niet gewoon meteen de vraag stelde. Voortaan ga ik dat toch anders doen dacht ik.

Echter kreeg ik de kans om het direct te doen. Ik zag in mijn ooghoek dat de jongen er nog was, hij stond nu de eendjes te voeren. Ik liep zijn kant op en wilde hem aanspreken, maar hij was me voor. De jongen had iets stekeligs bij zich uit de natuur en vroeg me of ik wist wat het was (goede openingszin). ‘Nee, geen idee, maar ik wilde al de hele tijd weten wat je daar nu aan het schrijven was’ zei ik. ‘Ik was niet aan het schrijven, maar aan het tekenen’ zei hij.

En het gesprek was begonnen. Direct daarna ging het de diepte in. We bleven staan om te praten. Naast ons stond een bankje, ik stelde voor om te gaan zitten. Toen stelde we ons ook pas voor. Rens heet de jongen, die niet zo jong bleek te zijn. We kwamen op mijn hoogsensitiviteit en Rens vertelde dat hij dacht dat hij ook hoogsensitief is (hij nam ook echt elk geluidje daar waar, zo grappig om te zien). Ik vroeg door en tipte hem over mijn website met blogs voor meer informatie. Daarna hadden we het over onze maatschappij, zingeving en geloof. Ik merkte dat hij geïnteresseerd was en tipte hem over de Alpa Cursus en nodigde hem uit voor de kerkdienst van zondag. Rens was meteen enthousiast. Ik heb mijn enthousiasme gedeeld, maar zei hem dat hij zelf maar moet kijken of hij het wat vind.

Daarna moest ik er weer vandoor en liepen we ieder ons eigen kant op. Ik hoorde Rens nog een enthousiaste kreet maken en moest lachen. Ik voelde me blij en trots omdat ik toch terug ben gelopen en de intentie had om de eerste stap te zetten. Nieuwe mensen leren kennen vind ik altijd leuk, het is zo interessant om iemands verhalen en drijfveren te horen.

Wil jij nu ook graag iemand aanspreken omdat je behoefte hebt aan nieuwe contacten of gewoon aan een praatje tussendoor? Begrijp ik helemaal! Daarom hieronder wat tips:

Tip 1: Veel mensen durven de eerste stap niet te zetten omdat ze bang zijn voor afwijzing. Ook zijn veel mensen gefocust in hun telefoon of op iets anders en hebben ze soms een eerste zetje nodig. Als iemand er heel chagrijnig kijkt zou ik het niet adviseren overigens, de kans is dan klein dat het een succes wordt.

Tip 2: Als je het niet doet dan blijf je nieuwsgierig naar wat je wilde weten of ben je teleurgesteld als je het niet gedaan hebt. Dat is geen fijn gevoel. Bedenk: wat is het ergste wat er kan gebeuren? Misschien komt het gesprek niet op gang en spreken jullie twee zinnen. Maar dan heb je wel mooi de stap gezet en geoefend! Mocht iemand niks zeggen, wat gelukkig niet vaak voorkomt, dan ligt dat niet aan jou. Zoek de oorzaak dan ook niet bij jezelf en realiseer je dat je die persoon niet eens wil leren kennen.

Tip 3: Bedenk een openingszin. Het weer doet het altijd goed, een zin over iemand zijn hond, een compliment geven indien je het meent, een vraag stellen over iets kan ook.

Tip 4: Als je reactie hebt op je vraag, opmerking of compliment, vertel dan uit jezelf iets om het ijs te breken. Veel hoogsensitieve mensen zijn onzeker, bang of het wel leuk of goed is wat ze vertellen. Het gaat er niet eens om wat je zegt, maar dat je wat zegt.

Tip 5: Stel vragen, vaak wordt dit gewaardeerd. De meeste mensen vertellen graag over zichzelf.

Tip 6: Wees open over jezelf en trots op wie jij bent en op wat je doet! Dit kan een risico zijn, en mocht dit niet aansluiten bij de ander dan weet je dat ook meteen. Maar de andere kant van de medaille is dat als je niet open bent, je weleens heel veel gelijkgestemde mensen of mensen met dezelfde interesses kunt missen! Dat zou toch jammer zijn. Ik kom heel veel hoogsensitieve mensen tegen, ook in het dagelijks leven. Juist omdat ik er open over ben. Doordat ik trots op mezelf ben en uitstraal dat ik mezelf goed vind zoals ik ben, wordt er bijna nooit moeilijk over gedaan door mensen die niet hoogsensitief zijn. Een enkele keer is er onbegrip, maar so be it.

Tip 7: Als het gezellig is en je merkt dat de ander ook open staat voor een gesprek en vragen stelt, dan kan je best vragen of diegene het leuk vind om nummers uit te wisselen of om nog eens samen af te spreken.